Trebaju Vam aluminijumske merdevine? Velika je verovatnoća da ste prilikom prve pretrage na internetu naišli na poveću ponudu, ali neretko kupac završi inicijalno guglovanje sa više pitanja nego odgovora. Ovaj blog je inspirisan željom da odgovorimo na najčešće postavljena pitanja koja nam kupci postavljaju od kako se naša firma bavi prodajom merdevina.

Da li su merdevine atestirane?

95% merdevina koje su u našoj ponudi su proizvedene u Evropskoj uniji. Svaka fabrika mora zakonski da ispunjava uslove koje su propisane zakonom, tačnije uslove koje su propisani standardom EN131 koja reguliše potrebe i tehničke karakteristike merdevina na tržištu Evrope.

Učestalo je da su kupci sumnjičavi i možda pomalo uplašeni jer je u pitanju rad na visini koji uvek nosi sa sobom rizik. Iako se ista i slična pitanja mogu postaviti za niz drugih proizvoda, određeni kupci na ovom podneblju su pokazali specifično skeptičan pristup kod kupovine merdevina. Naime, skoro je nemoguće da potencijalni kupac pita prodavca, na primer,  bele tehnike da li friteza ili mikrotalasna rerna ispunjava sve propisane standarde EU.

Za primer možemo uzeti i kupovinu auto guma, koje su možda najbitniji element za bezbednu vožnju, koje u svojim tehničkim karakteristika imaju maksimalnu dozvoljenu brizinu, a prosečan kupac neće pitati da li su te gume i atestirane na iskazanu brzinu.  Tu kupci uglavnom dolaze sami do zaključka da dat proizvod mora da ispunjava sve propisane tehničke i pravne standarde čim se našao u slobodnoj prodaji na tržištu.  

Bez obzira na navedene primere, kod merdevina dosta često čujemo da pitanja poput:
da li merdevine ispunjavaju standarde republike Srbije?” , pa čak da i “da li su po JUS-u?
- Odgovor je vrlo jednostavan. Na prostoru cele Evrope sve zemlje su prihvatile usklađivanje raznih standarda, pa ni proizvodnja merdevina nije izuzetak, shodno tome svi proizvodi ispunjavaju EN131 standarde koje su proizvođači obavezni da naznače na svojim proizvodima.

Šta znače termini 1x9, 2x11, 3x14 ?

Iako je retkost, sa vremena na vreme nailazimo na pomalo komičnu situaciju,a to je sledeće.

Kupac nas nazove sa molbom da mu pošaljemo merdevine od 42 metara? Na šta uvek rezervisano i zbunjeno odgavaramo da nemamo takve merdevine, i da takve merdevine čak i ne postoje. Dotični kupci bi onda rekli sledeće “pa lepo piše tu na sajtu, 3x14 (tri puta četrnaest), to je ukupno 42 metara!

Iako ne zameramo na takvim I sličnim komentarima i pitanjima, vrlo jednostavnim zaključivanjem se može doći do odgovora da nije realno da postoje merdevine od 42 metara visine, pogotovo ne po ceni od 250-300 eura.

Dakle šta znače oznake 3x7, 3x9, ili 2x10?

  • Prvi broj označava broj delova merdevina
  • dok drugi broj označava broj gazišta/stepenika.

Ovo za mnoge predstavlja zbunjujući način predstavljanja, ali je standardan način označavanja u svetu industrije merdevina.

Dakle 1x8 su jednodelne merdevine sa osam gazišta, 2x7 su dvodelne merdevine sa po sedam gazišta, i 3x11 su trodelne sa po jedanaest gazišta po svakom delu.

Razlika između visine merdevina i radne visine

Po radnom visimo se podrazumeva visina na kojoj se bezbedno može raditi sa rukama.  Naravno ovo je subjektivno, jer zavisi od visine osobe koja se služi merdevinama, ali u industriji merdevina se obično za primer koristi prosečna visine osobe 175cm.

Još jedna stvar sa kojom kupci imaju dilemu je da smatraju da se na merdevine penjemo na zadnje gazište kako bi dohvatili maksimalnu moguću visinu.

Takva upotreba nije u skladu sa uputstvima i predstavlja veliki rizik po korisnike!

Uglavnom proizvođači stave neki vid obeležja na zadnje gazište koje je predviđeno za stajanje. Ove nalepnice se vremenon istroše, pa se korisnici mogu savetovati da svojeručno nekako obeleže ovo gazište.

  • A - Transportna dužina merdevina (zatvorene merdevine)
  • B - Visina merdevina u slovu “a” sa trećim izvučenim delom
  • C - Maksimalna visina merdevina kada su skroz otvorene
  • D - Maksimalna visina na kojoj korisnik stoji
  • E - Maksimalna visina na kojoj korisnik stoji kada su merdevine u slovu “a” sa trećim izvučenim delom
  • F - Maksimalna visina na kojoj korisnik stoji kada su merdevine skroz razvučene

Još jedna česta zabluda kupaca je kada transportnu dužinu merdevina pomnože sa broj delova i tako smatraju da su dobili ukupnu maksimalnu dužinu merdevina. Ovo nije validan način računjanja iz razloga što se svaki deo merdevina preklapa. Na slici ispod je slikovito prikazan deo merdevina koji se preklapaju.

Ostavite odgovor